Δρομικές ιστορίες: κος Κώστας ετών 69...

    

11 Ιούνιος 2014

Δρομικές ιστορίες: κος Κώστας ετών 69...

(80 votes)
Published in myrunner.gr
Read 8066 times


Δρομικές ιστορίες...

Κος Κώστας ετών 69...

 Ήταν Νοέμβριος 2013 λίγες μέρες μετά τον Κλασσικό Μαραθώνιο-όπως θα τον λέω πάντα-ώρα 8.10π.μ στη "Χωράφα" (Δημοτικό στάδιο Περιστερίου). Βγάζω τα παραπανήσια ρούχα για να ξεκινήσω. Λίγο πιο κει "τεντωνόταν" ένας ηλικιωμένος κύριος ντυμένος με την τελευταία λέξη της αθλητικής μόδας: κάλτσες

 

συμπιεστικές, παπούτσια ημιαγωνιστικά, κορδέλα για τ' αυτιά και το μέτωπο,

ισοθερμικό κολάν και μπλούζα, συνέθεταν το προφίλ του τακτικού δρομέα. Μου χαμογελά και με καλημερίζει. Για κάμποσες ημέρες επικοινωνούσαμε με το σύντομο αυτό τρόπο πιστοί στο ραντεβού με τις ενδορφίνες μας!

 Το επόμενο πρωί με προσεγγίζει αυθόρμητα-εκπληρώνοντας τη δικαιολογημένη ανάγκη του δρομέα να βρει παρέα- και κάπως έτσι , μαγικά, βρέθηκα να τρέχω μαζί του. Οι ερωτήσεις του αναγνωριστικού περιεχομένου, διόλου ενοχλητικές την παρούσα εκείνη στιγμή. Μάλλον λίγο ο τρόπος του, λίγο η καλή του διάθεση, λίγο το εύθυμο βλέμμα του, λίγο τα 69 του χρόνια που με εντυπωσίαζαν, έμαθε ότι ήθελε να μάθει για μένα σε διάστημα 50΄ περίπου λεπτών τρέχοντας! Τον χαρακτήρισα ως έντονα κοινωνικό, καλοκάγαθο κι εύθυμο.   

 Ύστερα από λίγες μέρες με καλημερίζει με το εξής χαρακτηριστικό τρόπο:" Καλημέρα κόουτς".

Δεν είχα συνηθίσει τέτοιους είδους καλημέρες μεταφράζοντάς τη, ότι αποζητά τις προπονητικές μου συμβουλές.Κάπως έτσι είχαν τα πράγματα και την επόμενη ημέρα μου λέει με αποφασισμένο ύφος: " θέλω να με φτιάξεις να κάνω 10άρακι 45' άνετα"

...κόμπιασα...δυσκολεύτηκα ν' απαντήσω...’’θα δούμε’’ του λέω.

Από τις ημέρες που τρέχαμε μαζί, είχα εκτιμήσει στο περίπου τις δυνατότητες του: ο κύριος Κώστας ετών 69 με προπονητική ηλικία 10 ετών (ανακάλυψε το τρέξιμο 59 ετών!), δεν μπορούσε να κάνει  45' το δεκάρι. Θεώρησα αγένεια να του το πω αμέσως διότι το βλέμμα του έμοιαζε σαν να το είχε κάνει κιόλας, οπότε η "συντριβή" θα ήταν αναπόφευκτη σκέφτηκα. Του ζήτησα να κάνει γενικές αιματολογικές εξετάσεις, φερριτίνη ορού και σιδήρου, όπως και έπραξε με το παραπάνω: Αιμοσφαιρίνη:15,6gr/dl Αιματοκρίτης:45.5%  Μέσος όγκος ερυθρών αιμοσφαρίων:

93.7fl Φερριτίνη ορού:138mg/l       

Και το παραπάνω: Σε εξέταση με είδικό διαγνωστικό μηχάνημα η βιολογική του ηλικία  54 ετών!!! Χωρίς  παθολογικά ευρήματα. Δηλαδή με απλά λόγια ,τα εσωτερικά του όργανα εργάζονται-ανταποκρίνονται όπως ενός φυσιολογικού άνδρα 54 ετών!!!
Τον ρώτησα χαρακτηριστικά αν παίρνει κάποιο συμπλήρωμα διατροφής ή κάτι άλλο και μου αποκρίθηκε με σαφή και περιεκτικό τρόπο: "Παίρνω ότι παράγει η φύση" .

Επόμενο στάδιο η εργομέτρηση:

Κατάφερε να τρέξει και τα 14  km/h (4'.17"/κμ). Το εκπληκτικό ήταν όταν ανάλυα τα δεδομένα διαπίστωσα ότι ο 69χρονος κος Κώστας κατάφερε κι έτρεχε επί 78'' με τη "βελόνα κολλημένη" στη hrmax του!!!,  που πραγματώνει την αγωνιστική διάθεση μικρού παιδιού και την επιμονή φθασμένου μαραθωνοδρόμου.Τα 6.9 mmol/l γαλακτικού οξέως στο αίμα του,συνδυαστική ένδειξη της πραγματικής ηλικίας του και της χρόνιας συνεχόμενης ¨αργής¨ προπόνησης(;).  

Δεν έκανα λάθος στην αρχική μου εκτίμηση. Ο κος Κώστας δε θα μπορεί να τρέχει 45' τα 10.000μ. Αυτό που μου απόμενε ήταν να βρω τον τρόπο με επιστημονική τεκμηρίωση αλλά και με απλά λόγια να του το "περάσω".
Κατάλαβε εύκολα-στοιχείο του χαρακτήρα του- ότι στην ηλικία του γνώριμο είναι να διατηρεί την υγεία του στα καλύτερα δυνατά επίπεδα και ο στόχος είναι να κρατιέται (όσο αυτό είναι εφικτό) στο ήδη υπάρχον επίπεδο της φυσικής του κατάστασης.

Ναι , αυτή είναι η βελτίωσή του και μάλλον τώρα το γνωρίζει καλά...

και το γλεντάει...κάθε μέρα… κάθε στιγμή...

Ο κος Κώστας πριν κάμποσες μέρες από ένα ατυχές περιστατικό κόντεψε να μην είναι μαζί μας...

Κατάφερε όμως με την αγωνιστική του διάθεση και την επιμονή του -όπως ανέφεραν οι γιατροί- να βγει νικητής απ' την πρωτόγνωρη αυτή μάχη λέγοντας μου, μ’ ένα πλατύ χαμόγελο γεμάτο ζωή όταν τον επισκέφτηκα:

- "Κόουτς έχει αγώνες το καλεντάρι...  δε μπορώ να λείπω..."

Του σφίγγω το χέρι και αναλογίζομαι:

''πράγματι...το γλεντάει ο τύπος…''

               και με μαθαίνει...

 myrunner.gr

This is...

ΑΡΘΡΑ