Η προπόνηση-ο προπονητής, η τέχνη και η φιλοσοφία

    

24 Ιούνιος 2014

Η προπόνηση-ο προπονητής, η τέχνη και η φιλοσοφία

(106 votes)
Published in myrunner.gr
Read 10859 times

 

Στις δρομικές μας συναντήσεις στα στάδια, στα πάρκα στους δρόμους ή και στα φόρουμ,συνήθως ανταλλάσουμε απόψεις περί προπόνησης.Κυρίως αναφερόμαστε με λεπτομέρειες για τις προπονήσεις που πέρασαν ή για αυτές που θ' ακολουθήσουν.

 

Γνώριμες σε όλους μας οι λέξεις ''διαλειμμάτική" , "συνεχόμενο"  tempo run" , "400άρια"  "1000άρια" "κατώφλι", φράσεις- ενδείξεις  το πόσο μπορεί να μοιάζουν οι προπονήσεις διαφορετικών δρομέων.Παρόλα αυτά συμπεραίνουμε ότι στο σύνολό τους οι δρομείς,συνοδεύονται από ένα πρόγραμμα προπόνησης με διαφορετική κάθε φορά πηγή δημιουργίας.

Ενδεικτικά σας αναφέρω: 

- το διαδίκτυο είναι η μεγαλύτερη τράπεζα πληροφοριών και κάθε δρομέας μπορεί να αντλήσει πρόγραμμα προπόνησης όπως και κάθε μορφής προπονητική συμβουλή.

- ένας φίλος δρομέας:Δεν είναι λίγες οι φορές που ένας φίλος δρομέας πιο έμπειρος και πιο γρήγορος,βγάζει πρόγραμμα για τον φίλο του και τον βάζει για τα καλά στη μεγάλη δρομική οικογένεια.

- ο ίδιος ο δρομέας:Αρκετοί δρομείς,συνήθως μεγάλης προπονητικής ηλικίας,φτιάχνουν το δικό τους

 εμπειρικό πρόγραμμα ή αναπροσαρμόζοντας ένα παλαιότερο που τους είχε δημιουργήσει προπονητής που κάποτε συνεργάζονταν.

Ο ειδικός:Είναι αυτός που θα αξιολογήσει τις δυνατότητές σου με παραδεκτούς τρόπους από τη διεθνή βιβλιογραφία και στη συνέχεια θα δημιουργήσει το δικό σου πρόγραμμα προπόνησης σύμφωνα με τα προσαρμοσμένα "θέλω σου".

  Οι τρεις πρώτες πηγές είναι κυριολεκτικά επίφοβες για την υγεία σας και στην περίπτωση που έχετε εφαρμόσει  κάποιες απ’ αυτές (είναι και το πιο πιθανό) με καλά αποτελέσματα έχω να σας πω,πως ήταν μια φυσιολογική συγκυρία

ί) Η προπόνηση είναι η πρακτική εφαρμογή της "πιστοποιημένης εντολής"-όπως συνηθίζω να λέω το πρόγραμμα προπόνησης-καλούμαστε να το εκτελέσουμε με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και τα σχετικά ελεγκτικά μέσα (χρονόμετρο ή καρδιοσυχνόμετρο ή και τα δυο μαζί) να μας "ρουφιανεύουν". Δεν είναι λίγες οι φορές που διαπιστώνουμε ότι οι προπονήσεις διαφορετικών δρομέων "μοιάζουν" μεταξύ τους κι ας προέρχονται από διαφορετικές πηγές, όπως και η συχνότητά τους κάποιες φορές ταυτίζονται! Εύλογα αναρωτιόμαστε,όσο αρχίζουμε ν' ψαχνόμαστε,γιατί με την ίδια σχεδόν προπόνηση του συναθλητή μας δεν καταφέρνουμε να τρέχουμε εξίσου σαν αυτόν; 

Συμβαίνει σε αρκετούς να θεωρούμε ότι η προπόνηση είναι ¨λίγη¨,βλέποντας συναθλητές μας να εκτελούν περισσότερα  και ν' έχουν θεμιτά αποτελέσματα.

Οι απαντήσεις βρίσκονται στις ρίζες διαφόρων επιστημών αλλά κυρίως σε αυτήν της προπονητικής και της εργοφυσιολογίας.

Για να γίνω αντιληπτός και κατανοητός θα αρκεστώ στο γραμματικό φαινόμενο της παρομοίωσης.
Φανταστείτε την εικόνα ενός ζεύγους γνήσιοδίδυμων ιδίου φίλου. Βλέπετε πόσο ίδιοι είναι; Όμως αδυνατούμε να γνωρίζουμε τις δυνατότητες και την επάρκεια των εσωτερικών οργάνων τους για την εκπλήρωση των καθημερινών αναγκών τους. Έτσι και τα προγράμματα προπόνησης μοιάζουν, αλλά δεν είναι ποτέ ίδια: τα 1000αρια, τα 400άρια, το συνεχόμενο κ.α. είναι τα βασικά συστατικά της προπόνησης, αλλά η ένταση, η διάρκεια, η συχνότητα, διαφέρουν από δρομέα σε δρομέα ακόμα και σε δρομείς ίδιων επιδόσεων!

Άρα το πώς και το πόσο θα τρέχουμε προσδιορίζεται εμπεριστατωμένα με τρόπο που θα δούμε λίγο παρακάτω. Οι μέρες της προπόνησης που ακολουθούν μπορεί να είναι εύκολες και δύσκολες,ευχάριστες και επίπονες,μέρες που ανακαλύπτουμε να νέα όρια μας και μέρες που ο στόχος νιώθουμε πως έχει πάει περίπατο.

Ο προπονητής, η τέχνη και η φιλοσοφία:

Στην ερώτηση το πώς συσχετίζονται οι έννοιες αυτές, θα σας πω ότι τρέχοντας μπορούμε να φτάσουμε παντού!

ii) Ο προπονητής: Είναι ο ειδικός που κατέχει πιστοποιημένη γνώση του αντικειμένου από Aνώτατο Eκπαιδευτικό 'Iδρυμα της χώρας ή αλλοδαπής με μεταπτυχιακή ή και διδακτορική γνώση κι έχουν "γράψει" τα πόδια του κάμποσα χιλιάδες χιλιόμετρα (ξέρω μοιάζει σαν αγγελία, αλλά έτσι είναι διότι δεν παίζουμε με την υγεία του αθλούμενου εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι αγαπά το τρέξιμο).

Είναι ο άνθρωπος που θα συλλέξει, θα αναλύσει τα δεδομένα της αξιολόγησης-εργομέτρησης και περίτεχνα θα τα μετατρέψει σε πρόγραμμα προπόνησης.

iii) Η τέχνη του έγκειται κυρίως στην μετατροπή αυτή και στην συνέχεια να επιβλέπει την εξέλιξή της. Πιο συγκεκριμένα, τα αρχικά δεδομένα της αξιολόγησης που μετατρέπονται σε "πιστοποιημένη εντολή" είναι μια πολυσύνθετη διαδικασία-αλλά γνώριμη- διότι μέσα απ' αυτήν απαντάται το διαχρονικό ερώτημα το πώς και το πόσο τρέχουμε. Καλούμαστε να δημιουργήσουμε και να θωρακίσουμε το δρομικό προφίλ του δρομέα εντοπίζοντας τις ζώνες αερόβιων και αναερόβιων προσαρμογών του μετατρέποντάς τες σε διάρκεια,ταχύτητα, συχνότητα και διάλειμμα, με κύριο στόχο τη βέλτιστη απόδοση του. Κατά την εκτέλεση των προπονητικών μονάδων υπό την επίβλεψη του συλλέγονται δεδομένα όπως αναλύονται και αξιολογούνται αναπροσαρμόζοντας-αν κριθεί σκόπιμο-την προπόνηση μας.Μια ενέργεια σημαντική και καθοριστική διότι με την επίβλεψη εντοπίζουμε και αξιολογούμε την ¨επαναφορά¨ του δρομέα. 

Βασική παράμετρος της τέχνης αυτής

είναι και το πώς και το πότε ξεκουράζεται ένας δρομέας, διότι δεν αποτελεί πια μυστικό ότι οι αερόβιες και αναερόβιες προσαρμογές ανακτώνται κατά τη φάση της χαλάρωσης. Δεν είναι τυχαίο το ρητό:"Δεν αρκεί μόνο να ξέρεις να γυμνάζεσαι αλλά το πώς και το πότε να ξεκουράζεσαι…"

 iv) Η φιλοσοφία του προπονητή είναι υποκειμενική έννοια που προσδιορίζει την προπονητική του ταυτότητα και όχι μόνο.Δημιουργείται τυχαία ή από ένστικτο ή συνειδητά και εμπεριστατωμένα με βάση τη γνώση,την εμπειρία,τις πεποιθήσεις,τις αρχές και τις αξίες του προπονητή.Η εννοιολογική σημασία της φιλοσοφίας μου και η ουσία της εντοπίζεται στη σχέση προπονητή-αθλούμενου.

Η σχέση προπονητή-αθλούμενου αρχικά είναι μια απλή συνεργασία.Μέρα με τη μέρα,χιλιόμετρο με χιλιόμετρο,προπόνηση με προπόνηση,η σχέση αυτή ¨χτίζεται και δυναμώνει¨ με ισχυρούς δεσμούς σαν αυτή γονέα με παιδιού, δασκάλου με μαθητή, μια σχέση υπομονής και επιμονής μια σχέση εμπιστοσύνης…

Στη διαδρομή αυτή ο προπονητής:

- σε διδάσκει ν' "ακούς" το σώμα σου,να τρέχεις "βατούς" ρυθμούς αλλά και γρήγορους,να "τιθασεύεις" και να κατανέμεις ισόποσα τις δυνάμεις σου,να επιμένεις και να υπομένεις...

- σου υπενθυμίζει ότι ο  μοναδικός σου αντίπαλος είναι ο εαυτός σου και οι αρνητικές και γκρίζες σκέψεις σου και σε ωθεί να τα νικήσεις. 

 - σε κάνει να διαπιστώσεις ότι δίχως όραμα και στόχο δεν έχει νόημα να τρέχεις.

 -φροντίζει να είσαι υγιής (χωρίς τραυματισμούς), χωρίς σημάδια έντονης κόπωσης.

- δεν θα σου πει τα "εύκολα λόγια".

-είναι "εγκρατής" στη σύντομη και αλόγιστη-κατά τους άλλους- βελτίωσή σου.

- σου απαντά στις απορίες και προβληματισμούς σου που ''συννεφιάζουν'' τη μέρα σου.

 - μαζί του καταλαβαίνεις ότι η προπόνηση δεν είναι μόνο η στιγμή που εναλλάσεις ρυθμικά τα πόδια σου στο στάδιο,στο πάρκο ή στην άσφαλτο αλλά  και ο τρόπος ζωής σου κατά τη διάρκεια της μέρας.

-  θα σου εκμαιεύσει  πώς να "βλέπεις" τις αερόβιες προσαρμογές που απέκτησες,σε μια στιγμή ηρεμίας.

- αυθόρμητα θα του εμπιστευτείς "πράγματα δικά σου"

- θα ενεργοποιήσει ένα σύμπλεγμα επιστημών για να φτάσεις με ασφάλεια στο Καλλιμάρμαρο εκπληρώνοντας το στόχο σου.

- είναι αυτός που θα σε εμπνέει και θα έχεις ένα ακόμη λόγο για να συνεχίζεις...

...και πόσα άλλα...

 

                                       myrunner.gr

 

 

This is...

ΑΡΘΡΑ