Πράσινο τσάι για μείωση βάρους; Δεν συμφωνώ.

    

05 Ιούνιος 2014

Πράσινο τσάι για μείωση βάρους; Δεν συμφωνώ.

Published in myrunner.gr
Read 5663 times


Πράσινο τσάι για μείωση βάρους; Δεν συμφωνώ.

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε ταννίνες, κατεχίνες, πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, βιταμίνες Β, ασκορβικό οξύ και

θεοβρομίνη, κυρίως εάν το μετρήσουμε στο εργαστήριο (in vitro μελέτη) και όχι στο σώμα μας (in vivo μελέτη), λόγω της ισχυρής παρουσίας καφεΐνης αποβάλλεται το μεγαλύτερο μέρος των ουσιών του. Από την ποικιλία camellia sinensis, με καβούρδισμα λαμβάνουμε το γνωστό μαύρο τσάι. Πρέπει να ξεκαθαριστεί η ανακρίβεια ότι το πράσινο τσάι δεν εμπεριέχει καφεΐνη. Πολλοί το πουλούν το πράσινο τσάι ως ασφαλές βότανο για όσους δεν επιθυμούν την καφεΐνη. Το πράσινο τσάι, εμπεριέχει 1% - 4,9% καφεΐνη, με μέσο όρο το 3%.     

Είναι γνωστό ότι το μαύρο τσάι, λόγω της επεξεργασίας του περιέχει περισσότερη καφεΐνη. Πιθανή μορφή ντεκαφεϊνέ πράσινου τσαγιού, είναι κάποιο προϊόν επεξεργασίας του και όχι η φυσική του μορφή. Η παρουσία της καφεΐνης είναι αυτή που προσδίδει στο πράσινο τσάι την ιδιότητα να διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα τη διαύγεια, την ευφορία για 30-60 λεπτά, αλλά και την αύξηση της διούρησης με φυσική συνέπειατην αφυδάτωση και τη μείωση του μεταβολισμού.


Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για την ιδιότητα του πράσινου τσαγιού να αδυνατίζει, με αποτέλεσμα να λέγονται και να γίνονται υπερβολικά πράγματα, που πολλές φόρες εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία μας.

 Έχει αποδειχτεί ότι το βότανο έχει λιποδιαλυτικές ιδιότητες μέσω της αύξησης της αδρεναλίνης. Δεν συμφωνώ ότι η αδρεναλίνη μας λεπταίνει μακροπρόθεσμα, αλλά το αντίθετο μάλιστα, λόγω της αύξησης του στρες έχουμε και αύξηση της ινσουλίνης που μας προδιαθέτει για αποθήκευση λίπους.Η προσπάθεια για αδυνάτισμα με πράσινο τσάι, οδηγεί πολλούς σε αλόγιστη χρήση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από δυσλειτουργείες και σοβαρές νόσους, ενώ χαρακτηριστική είναι η δυσκολία στον ύπνο, η απώλεια της όρεξης και οι νευρικές διαταραχές. Ο μηχανισμός δράσης μέσω του οποίου εμφανίζονται οι λιποδιαλυτικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού, δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστός. Πρόσφατες έρευνες αναφέρουν ότι ανεβάζει τα επίπεδα της αδρεναλίνης.

 

Βασίλης Φλουρής Κλινικός Διαιτολόγος Καθηγητής ΦΑ

 

This is...

ΑΡΘΡΑ