Η δράση μου

    

 

                             

 Η δράση μου:

  Προσπαθώ μαζί σου που θές να βελτιώσεις το Δείκτη Μάζας Σώματός σου (Β.Μ.Ι) και ν' αλλάξεις λίγο τον τρόπο που ζεις.

Νοιάζομαι για εσένα που γυμνάζεσαι παροδικά και πάντα επιθυμούσες να συμμετέχεις  σ' έναν αγώνα δρόμου, αλλά δεν τόλμησες γιατί δεν ένιωσες  έτοιμος/η…

 Εργάζομαι με σένα, που είσαι συστηματικός/ή δρομέας  έχοντας ''γράψει'' χιλιόμετρα στα πόδια σου και θέλεις να βελτιώσεις την επίδοση σου ή να τρέξεις μια επόμενη μεγάλη απόσταση…

Μελετώ και τρέχω μαζί σου, που είσαι φθασμένος/η μαραθωνοδρόμος (νομίζεις πως έχεις πιάσει ''ταβάνι'')  και ονειρεύεσαι  να τρέξεις την απόσταση ακόμα πιο γρήγορα…

 είμαι εδώ να σε κάνω να νιώσεις , να τολμήσεις, να αλλάξεις τον τρόπο που ζεις, να τρέξεις πιο γρήγορα, να φτάσεις πιο μακριά….με ευθύνη, συνέπεια, ασφάλεια και σύνεση!

 

ΛΕΞΙΚΟ

 • VO2max +

  VO2max είναι ο ανώτατος όγκος οξυγόνου που μπορεί να καταναλωθεί από τα ανθρώπινα κύτταρα κατά τη μέγιστη προσπάθεια στη μονάδα του χρόνου. Η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου (VO2max) αντικατοπτρίζει τη μέγιστη λειτουργική προσαρμοστικότητα του αναπνευστικού, καρδιαγγειακού, κυκλοφορικού και μυϊκού συστήματος. Ουσιαστικά η παράμετρος αυτή είναι συνώνυμη με την αντοχή του ατόμου. Υπάρχουν επίσης πολλά τεστ που εκτιμούν την VO2max μέσω των επιδόσεων που σημειώνονται σε κάθε δοκιμασία.

 • Αναερόβιο κατώφλι (Α.Κ) +

  Αν και ο όρος αναερόβιο κατώφλι (ΑΚ) που χρησιμοποιείται κατά κόρον, πιθανόν να είναι λάθος, η αλήθεια είναι ότι αυτό που ονομάζουμε ΑΚ δείχνει υψηλή συσχέτιση με την ποσοστιαία αναλογία της VO2max για ένα δεδομένο αγώνισμα.  Για το λόγο αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο για τον καθορισμό της αερόβιας ικανότητας και την δημιουργία του προπονητικού προγράμματος.  Αναίμακτες και μη μέθοδοι χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια σταδιακά αυξανόμενης ή σταθερής έντασης άσκηση για τον καθορισμό του Α.Κ που ορίζεται ως εκείνο το σημείο της άσκησης όπου οι μεταβολικές απαιτήσεις (παραγωγή ATP), δεν μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο από τον αερόβιο μεταβολισμό.  Καθώς η ένταση της άσκησης αυξάνεται πάνω από το σημείο αυτό, προκαλείται αύξηση του αναερόβιου μεταβολισμού η οποία αντανακλάται και από μία παράλληλη αύξηση της συγκέντρωσης του γαλακτικού οξέως στο αίμα.

   

 • vVO2max +

  vVO2 max (ταχύτητα μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου) είναι το έντονο τρέξιμο με ρυθμό που μπορεί να διατηρηθεί μόνο για περίπου έξι λεπτά. Αυτή είναι η ελάχιστη ταχύτητα για την οποία  το σώμα μας προκαλεί το μυϊκό σύστημα να χρησιμοποιήσει το οξυγόνο στο υψηλότερο δυνατό ρυθμό.Η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου επιτυγχάνεται μετά από λίγα λεπτά της άσκησης σε αυτή τη ταχύτητα .Σε αυτό το ρυθμό,το γαλακτικό οξύ στο αίμα και στους μυς φτάνει στα επίπεδα περίπου 8-10 mMol .Η vVO2 max των δρομέων, υψηλού επιπέδου, μεγάλων αποστάσεων μπορεί να υπερβαίνει τα 24 km/h ή περίπου 2.30/χλμ ρυθμό, καθιστώντας τη ταχύτητα ελαφρώς συγκρίσιμη με 3000 m σε ρυθμό αγώνα. Για πολλούς αθλητές, vVO2 max μπορεί να είναι λίγο πιο αργή από 1500m ρυθμoύ αγώνα.

 • KΣmax +

  Η μέγιστη καρδιακή συχνότητα, ή ΚΣmax ή HRmax χάριν συντομίας, είναι ο μέγιστος αριθμός σφυγμών ανά λεπτό , που μπορεί να επιτύχει  το άτομο στη μέγιστη προσπάθειά του. Είναι μοναδικός για κάθε άνθρωπο, και εξαρτάται από την ηλικία, την κληρονομική προδιάθεση, και την φυσική κατάσταση του ατόμου. Η ΚΣmax αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τον προσδιορισμό της έντασης της προπόνησης, που εκφράζεται ως ποσοστό της ΚΣmax.Το πρώτο βήμα για να γνωρίσετε τη σωστή ένταση της σωματικής προπόνησής σας είναι ο προσδιορισμός της μέγιστης καρδιακής συχνότητας, δηλ. του HRmax.

 • B.M.I. +

  Ο Δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ, body mass index (BMI), ή Quetelet index) είναι μία γενική ιατρική ένδειξη για τον υπολογισμό του βαθμού παχυσαρκίας ενός ατόμου. Λόγω του εύκολου υπολογισμού του είναι ένα ευρέως διαδεδομένο διαγνωστικό εργαλείο των πιθανών προβλημάτων υγείας ενός ατόμου σε σχέση με το βάρος του.

 • 1

This is...

ΑΡΘΡΑ